Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
hCG (ang. human chorionic gonadotropin), czyli gonadotropina kosmówkowa została odkryta w 1920 r., a dopuszczona do stosowania w USA dopiero od 5 marca 1973 r. Fizjologicznie hCG powstaje w czasie ciąży w łożysku, związek można go odzyskiwać z moczu ciężarnych kobiet. Działanie gonadotropiny kosmówkowej jest bardzo podobne do LH (hormonu [...]
Sen jest "częścią" treningu. Powiem więcej - możesz mieć najlepszą dietę, świetny, progresywny trening, a wszystko zniweczy brak właściwej regeneracji. Mężczyźni w wieku 20-30 lat bardzo często poświęcają noce na alkohol, narkotyki, imprezy, co ma bardzo silny, negatywny wpływ na stężenie cukru we krwi w ciągu dnia, stężenie kortyzolu, hormonu [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
W Internecie krąży wiele tabelek opisujących liczbami właściwości anaboliczne i androgenne poszczególnych związków. Niestety są to dane syntetyczne, pochodzące z obserwacji in vitro, a nader często nie są oparte o żadne badania. Teoretycznie trenbolone powinien mieć 5-krotnie większy potencjał od testosteronu (pod względem anabolicznym i [...]
Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]
Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]
Jeśli zaczniemy rozważać warianty treningu siłowego i biegowego oraz ich rozmaite kombinacje, to powstanie zbyt duża liczba rozwiązań, która całkowicie zaciemni obraz sytuacji. Dlatego zaproponuję uproszczone rozwiązanie, całkiem świadomie nie omawiam szczegółów, bo taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Czym się kieruję? W treningu kieruję się [...]
Większość osób ćwiczących na siłowni z nastawieniem głównym na poprawę wyglądu swojej sylwetki bardzo ceni sobie odczucie tzw. pompy mięśniowej. Za rozpowszechnienie kultu rozgrywającej mięśnie pompy najczęściej obwinia się Arnolda Schwarzeneggera, który nakręcił nawet film o znamiennym tytule - “Pumping Iron”. Winny jest Arnold Arnold kochał [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
Profesor Antonio Bonetti z Uniwersytetu w Parmie opublikował niezwykłe badanie. Pierwszy raz się zdarza, by ktoś ze środowiska naukowego nie demonizował sterydów anaboliczno-androgennych (SAA). Wzięto pod lupę 20 kulturystów, którzy stosowali wiele sterydów anaboliczno-androgennych jednocześnie, z iniekcyjnych najczęściej były to: testosteron, [...]
Zawodowi sportowcy zaczęli stosować zakazane substancje, takie jak sterydy anaboliczno-androgenne (SAA), w latach pięćdziesiątych XX wieku w celu zwiększenia siły fizycznej i wytrzymałości, poprawiając w ten sposób wyniki sportowe (Catlin i Murray, 1996). SAA należą do najpowszechniejszych leków zwiększających wydolność i służących do poprawy [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
Meldonium jest przykładem potęgi szeptanego marketingu (plotek, opowieści, "siłowniowych rekomendacji” i bajań). Nieważne, że ten środek jest względnie słaby. W porównaniu do sterydów anaboliczno-androgennych, EPO, IGF-1 czy insuliny ma właściwości wręcz kosmetyczne. Ciągle otrzymuję pytania o Mildronate, mimo iż wyraźnie określiłem, że nie opłaca [...]
Kreatyna należy do najchętniej wykorzystywanych środków, szczególnie w dyscyplinach bazujących na sile, mocy i wytrzymałości lokalnej mięśni. Ze względu na zwiększanie zapasów materiałów energetycznych w mięśniach (fosfokreatyny) i regenerację ATP, kreatyna pozwala na dłuższą pracę z wysoką intensywnością, co z pewnością doceniają sprinterzy, [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]